GOOD DESIGN AWARD

閉じる
キーワード
受賞年度
年度(から 年度まで)
特別賞
企業情報
CC

2021

GOOD DESIGN|グッドデザイン賞

受賞対象名
99 COMMONS [99 COMMONS]
事業主体名
Sage Properties
分類
オフィス・産業施設の建築・環境
受賞企業
LAAB (Hong Kong)
受賞番号
21G131188
受賞概要
2021年度グッドデザイン賞受賞概要

受賞対象の概要※掲載している情報は、受賞当時の情報のため、現在は異なる場合があります。

概要

99 COMMONS is a reinvented workshop tower designed to revitalize the industrial town of Tuen Mun by gathering a community of young entrepreneurs and creatives. The design team distilled elements from the surrounding nature, including the iconic Castle Peak, the blue sky, the tree branches, and the Light Rail, to inform the design and crafts of the facade and lobby interior.

デザインのポイント
1.The building was designed by pixelating the green mountain and the blue sky.
2.Millions of INAX ceramic tiles were digitally programmed to curate an organic tessellation.
3.The tree branches and overhead lines inspired the design of utilitarian elements.
デザイナー

LAAB Architects (for Facade, Lobby, Branding)

詳細情報

http://www.LAAB.pro/99commons

利用開始
2020年12月
販売地域

国外市場向け

設置場所

Hong Kong

受賞対象の詳細

背景

Located in the industrial town of Tuen Mun, the vision of 99 COMMONS aims to revitalize the ailing neighborhood by gathering a community of young entrepreneurs and creatives. Drawing inspiration from nature (nearby Castle Peak and the sky) and local elements (overhead lines of Light Rail), the design reinvented a refreshing and energetic industrial facility that respectfully blends into the surrounding nature and local neighborhood.

経緯とその成果

The facade was designed by pixelating the green mountain and the blue sky. Four types of ceramic tiles with different shades of green and blue were digitally programmed to carefully curate a controlled yet organic visual tessellation. 1:1 mock-up was experimented on-site to refine the organic composition of hue and glossiness. Millions of INAX tiles of different glossiness were chosen to create a vivid play with light and shadow, making it part of the sky and the mountain-scape. The glass curtain wall of the Corner Units and the Penthouse maximizes sunlight and the immersive mountain view, meanwhile creating an iconic T-shape profile at the street corner. The tree branches and overhead lines inspired the design of utilitarian elements, e.g., air-conditioner grilles and metal gates.

仕様

Floor Area: 190,000 sqft Number of floor: 19 floors (incl. B/F)

どこで購入できるか、
どこで見られるか

99 COMMONS

審査委員の評価

単調になりがちな小さなユニットにおけるオフィスビルにおいて、ファサードのタイルや室外機のカバーといった必要最小限のエレメントを丁寧にデザインをし、環境とつなげている点を評価いたしました。アーキテクトによるこうした小さな積み上げが都市をより良い環境にしていくのだということを思い出させる仕事でもありました。また、ファサードのみならず、インテリアにおいても、豊かな空間を目指しており今回の授賞とさせていただきました。

担当審査委員| 原田 真宏   芦沢 啓治   永山 祐子   吉田 愛  

ページトップへ