GOOD DESIGN AWARD

Close
Keyword
Year awarded
To
Special Award
Company Info

2021

GOOD DESIGN|グッドデザイン・ベスト100

Award-winning item
Placemaking for multi-generation habitation [LIETO-GARDEN MITAKA]
Business Owner
JR East Urban Development Corporation
Category
Medium/large sized cohousing / dormitory
Company
JR East Urban Development Corporation (Japan)
ReBITA Inc. (Japan)
Naruse Inokuma Architects (Japan)
HASEKO REFORM Inc. (Japan)
Award Number
21G121142
Outline of Good Design Award winners
Outline of Good Design Award winners 2021

Outline* The shown information is the one as of the awarded date and might has been changed.

Outline

This is a former JR East Japan company dormitory, renovated into a multi-generational residence with 24 family rental units and 112 share-house units. To realize a rich rurban lifestyle on this site, which enjoys both urban and rural benefits, our design enables spontaneous interactions among people via shared fields and through passages, while also achieving a sophisticated interior design.

Producer

JR East Urban Development Corporation Nobuo Togashi + ReBITA Inc. Junichi Kawashima + Naruse Inokuma Architects Yuri naruse, Jun Inokuma + HASEKO REFORM Inc. Kazushi Moriya

Director

JR East Urban Development Corporation Ryoto Otake, Yosuke Nakamura + ReBITA Inc. Yuhei Suzuki + HASEKO REFORM Inc. Junichi Sekiguchi, Junichi Ikushima

Designer

Naruse Inokuma Architects Yuri naruse, Jun Inokuma, Shun Hasegawa (former staff) + HASEKO REFORM Inc. Naoki Omura

More information

http://www.jrtk.jp/lieto-garden/

Already in service/use
2019/7

Evaluation

This is a project where a company dormitory was renovated into rental housing for families and a shared house. We rated it as a project having many implications towards the stock-type society in the future. First, attention was paid to factors constituting the surrounding environment. Then the project was designed to be adopted softly to the existing landscape rather than a sudden new construction, which contributes to creation of a streetscape offering a spreading and comfortable feel. In addition, benches and fields are carefully placed in the existing building and its exterior area to secure optimal distances among inhabitants, with which a kitchen of the interior area is developed to be connected. This project is very excellent in overwriting the existing building.

Back to top