GOOD DESIGN AWARD

閉じる
キーワード
受賞年度
年度(から 年度まで)
特別賞
企業情報
CC

2018

GOOD DESIGN|グッドデザイン賞

受賞対象名
interior dseign ["Din-a-ka" A Prolonging of Memories]
事業主体名
wei yi international design associates
分類
戸建て住宅
受賞企業
Wei Yi international design associates (Taiwan)
受賞番号
18G100883
受賞概要
2018年度グッドデザイン賞受賞概要

受賞対象の概要※掲載している情報は、受賞当時の情報のため、現在は異なる場合があります。

概要

This is a private residence in the Taipei suburbs, designed by Fang Shin-Yuan for a senior couple to live in after their retirement. Recycled hinoki wood (native wood grown in Taiwan) and special cement with simple matte finish were used as the main material for shaping the interior space, lending a weathered, nostalgic and calm atmosphere to the residence. Apart from providing great lifestyle support, the entire space also serves as a place for its residents to enshrine their memories.

プロデューサー

Fang Shin-Yuan

ディレクター

Fang Shin-Yuan

デザイナー

Fang Shin-Yuan

詳細情報

http://www.lw-id.com

completion date
2018年4月1日
販売地域

国外市場向け

設置場所

Taipei, Taiwan

受賞対象の詳細

デザインコンセプト

Design, apart from creating beauty, also preserves and passes on cultural heritage.

背景

This residence is situated in the Beitou Hot Spring area at the foot of Taipei's Datun Mountains. During the Japanese occupation period, the location was a renowned destination for hot spring. Drawing inspiration from the surroundings of abundant natural resources and cultural atmosphere, the residence was designed for the purpose of creating and storing memories for its user: "A Search for Memories". Through the use of materials, such as recycled wood, concrete, terrazzo, and tatami, we explored how material can be used to create an atmosphere of the space and convey the spirits of the local cultures.

デザイナーの想い

Taiwan, an island in East Asia, is an amalgam of cultures. The aborigine culture (possibly from Hainan) and the following Chinese, Portuguese, Spanish, Japanese and American cultures all left their marks here. It's a meeting place of different cultures. The design consists of grey tones, reflecting the early architectures of Taiwan. The recycled Hinoki is not only environmental but natural to present Taiwan cypress. Through its design, this work depicts a local culture, illustrating not only the importance of design, but also its diversity. Design enables the sharing of culture worldwide; this is the intention of the designer.

仕様

Architecture : total floor space 160 square meters.

どこで購入できるか、
どこで見られるか

N/A

審査委員の評価

この作品は、多層階の空間と材料を創造し、後方の山の斜面から旋回しながら入り、最後には自然と都市に面している。この作品の中には、粗くて原始的なアーチ形の通路だけでなく、自然に開放されたバルコニーがあり、全てこの土地周辺の様々な自然風景と生活状況に何度も対応したものである。

担当審査委員| 山田 遊   柴田 文江   松本 博子   Chi mei Chang   Jung-Ya Hsieh   Shu-Chang Kung  

ページトップへ