GOOD DESIGN AWARD

閉じる
キーワード
受賞年度
年度(から 年度まで)
特別賞
企業情報
CC

2018

GOOD DESIGN|グッドデザイン賞

このページの画像、テキストの無断転載を禁じます。 (C)JDP All rights reserverd.

受賞対象名
Personal Apartment Interior [Sunny Apartment]
事業主体名
Mr. and Mrs. Feng
分類
戸建て住宅
受賞企業
Very Studio | (Taiwan)
受賞番号
18G100882
受賞概要
2018年度グッドデザイン賞受賞概要

受賞対象の概要※掲載している情報は、受賞当時の情報のため、現在は異なる場合があります。

概要

Sunny Apartment is located in Taichung, one of the typical units of Taiwanese housing. In original plan, light and ventilation of public space were blocked by rooms, only the south has an opening. It was far from the ideal home we expected. We look forward to create a new living with new order of plan and new pattern of section. All about Light,Air and Sound.

プロデューサー

Che Wang + Colette Kuo

ディレクター

Che Wang + Colette Kuo

デザイナー

You-Nian Lin, Jo-Ting Weng, Chi-Wei Chen, JY Ho, YJ Shen, JH Liao, SH Chang, CL Shao, ZP Wu

Che Wang+Colette Kuo

詳細情報

https://www.facebook.com/verystudio/

利用開始
2018年1月15日
販売地域

国外市場向け

設置場所

TAIWAN

受賞対象の詳細

デザインコンセプト

We create a new living with new order of plan and section. All about Light ,Air and Sound.

背景

Sunny Apartment is located in Taichung, one of the typical units of Taiwanese housing. In original plan, light and ventilation of public space were blocked by rooms, only the south has an opening. It was far from the ideal home we expected.

デザイナーの想い

We propose three strategies from the essence of living and life: 1. Flowing Space: A new space order of pentagon was placed into the plan. Then the fluidity and dynamicity of shared space is caused naturally. 2. Flowing Air: After integrating the functions with the new pentagonal space order. The opening of north, west and the south sides are released, not only the sunlight is introduced in addition the air flow into the shared space naturally. 3. Sound Fields: Therefore the Dome-form ceilings are placed in each pentagonal spaces to cause the sound of life reflected and concentrated to create several sound fields to define functions of life .And the curved lighting from the gap of dome also creates a rich spatial layers and depth.

仕様

location: Taichung City, Taiwan construction area: 200 sqm design period: Jul. 2016- Dec. 2016 construction period: Jan. 2017- Jan. 2018

審査委員の評価

この住宅は、連続アーチ型の光で、従来の住宅のレイアウトに変化を与えた。元々影となり暗かった空間に、屋外から自然光を取り入れ、楽しげで変化の多い生活空間を開いた。

担当審査委員| 山田 遊   柴田 文江   松本 博子   Chi mei Chang   Jung-Ya Hsieh   Shu-Chang Kung  

ページトップへ