GOOD DESIGN AWARD

閉じる
キーワード
受賞年度
年度(から 年度まで)
特別賞
企業情報
CC

2018

GOOD DESIGN|グッドデザイン賞

受賞対象名
CORNER 60's [CORNER 60's]
事業主体名
Soar Design Studio
分類
戸建て住宅
受賞企業
Soar Design Studio (Taiwan)
受賞番号
18G100881
受賞概要
2018年度グッドデザイン賞受賞概要

受賞対象の概要※掲載している情報は、受賞当時の情報のため、現在は異なる場合があります。

概要

This is a renewal project bearing the aesthetics of the old Taiwanese era, in the form of a corner building in a quiet community. We did our best in preserving the old tiles, fine stone finishing and window grille that have marked the era this building has been through. We envisaged a home that houses a lab space for kids to conduct scientific experiments, a gathering place for neighbors over coffee. From the viewpoint of the dwelling characteristics, this design seeks to capture the local architectural aesthetics and the good old corridor social fabric in the old buildings, which are too often on the demise in the contemporary urban environment.

プロデューサー

Yu-Jui Chang

ディレクター

Yu-Jui Chang

デザイナー

Yu-Jui Chang

詳細情報

https://www.facebook.com/soar.design.tw/

利用開始
2017年11月11日
価格

4,600,000NTD

販売地域

国外市場向け

設置場所

Taiwan

受賞対象の詳細

デザインコンセプト

Renovate, interact, concatenate, sharing, penetrate, continuation of culture

背景

Dweller is a secondary school biology teacher, with enthusiasm of teaching and beloved with the old house, hoping to create an after school experimental study space for students. Therefore, we suggest changing the space into a place that can teach experiment, and also combine the dweller's love. As a holiday cafe, it can increase the communication between neighborhoods, at the same time it is the composite house of dweller. The space can easily change based on different situation.

デザイナーの想い

We brought in the breeze through the lane to create the interior ventilation environment, open up the ground-floor entrance as well as parts of the second-floor slab, coupling with the tree-plantation in the atrium, we successfully created a vertical light and wind atrium between the floors. We utilized the spatial tools of double-height, penetration and diversification to design this project to bestow and enrich the contemporary living within an old housing domain. As we extend the ground-floor domain into the corridor space, we reinterpreted the utility paradigm (parking) of corridor space in many Taiwanese dwellings, by allowing this old residence to become a community social corner into which, more spatial possibilities and community memories are rendered.

仕様

198 square meter

どこで購入できるか、
どこで見られるか

https://www.facebook.com/soar.design.tw/

審査委員の評価

この作品は、伝統的な連棟式長屋の一階を道路に向かって完全に開け、コミュニティの場として空間を開放している。また、二階部分は、下校後の児童が勉強できるようにし、三階部分は自宅として使用している。閉鎖され静かな田舎に、自由でくつろぎのある生命力を与えている。

担当審査委員| 山田 遊   柴田 文江   松本 博子   Chi mei Chang   Jung-Ya Hsieh   Shu-Chang Kung  

ページトップへ