GOOD DESIGN AWARD

Close
Keyword
Year awarded
To
Special Award
Company Info

2020

GOOD DESIGN|グッドデザイン・ベスト100

Award-winning item
Urban Planning & Development, Public Space Design [Nihonbashi 2-chome Area Project : Zone A, B, C, D & Nihonbashi-Galleria]
Business Owner
Nihombashi 2nd District Project Association
Category
Block and community development
Company
Nihonbashi 2-chome Area Management Association (Japan)
NIHON SEKKEI, INC. (Japan)
Plantec Architects Inc. (Japan)
SKIDMORE, OWINGS & MERRILL LLP (United States of America)
Award Number
20G171143
Outline of Good Design Award winners
Outline of Good Design Award winners 2020

Outline* The shown information is the one as of the awarded date and might has been changed.

Outline

Preserving the Important Cultural Property as the first department store, the urban design with new prosperous core contributes to enjoyable happy urban life. Built in 1933, Nihombashi Takashimaya has repeated extensions, and now stretches into four city blocks with circulation to underground ward road, street corner park and roof garden spanning blocks, creating new strolling experiences.

Producer

Masahiro Amemiya, Arcitectural Design Div./ Hiromitsu Yamashita, Project Management/ Construction Management Div., NIHON SEKKEI, INC

Director

Masahiro Amemiya, Arcitectural Design Div./ Mitsuji Matsumoto, Osamu Teshima, Urban Planning Div., NIHON SEKKEI + Tadao Kimachi, PLANTEC Architects, INC.

Designer

M. Amemiya, H. Yamashita, So Iwasaki, Koji Naito, Satoshi Seiki, NIHON SEKKEI + Tadao Kimachi, Mitsuru Iidoi, PLANTEC + Mustafa K. Abadan, Nicolas Medrano, SOM + Kenichiro Noguchi (ex) OHTORI CONSULTANTS

デザイナー全員

More information

https://www.nihonsekkei.co.jp/ideas/casestudy_9909/

Already in service/use
2019/3/5

Evaluation

This project involved the major redevelopment of an important cultural property for the 21st century, based on Teitaro Takahashi’s original design for the department store, which opened in 1933, and also subsequent additions by Togo Murano. While respecting the past design and composition, this project reinterpreted them for the modern day and added further capacity, as well as improving the overall accessibility by linking the old and new buildings at the rooftop level and also installing a large, glass-roofed footpath between them. We admired the way in which this redevelopment created the kind of new urban context that is only possible with a huge project. By adding modern elements, the architects have brought to fruition a design that enables people to rediscover the allure of the main building, while enjoying the experience of walking around the department store, both indoors and out.

Back to top