GOOD DESIGN AWARD

Close
Keyword
Year awarded
To
Special Award
Company Info

2020

GOOD DESIGN|グッドデザイン・ベスト100

Award-winning item
Housing complex [Taishido public housing complex]
Business Owner
Iitate village
Category
Small sized housing complex
Company
Haryu wood studio (Japan)
Iitate Village (Japan)
Sekiba Kensetsu Corporation (Japan)
Award Number
20G140921
Outline of Good Design Award winners
Outline of Good Design Award winners 2020

Outline* The shown information is the one as of the awarded date and might has been changed.

Outline

A public house that was relocated and reused from a log house temporary house constructed and supplied in Fukushima Prefecture. From the stage of planning as a temporary house, we assumed a simple floor plan composition, assuming reuse and diversion that make use of the ease of disassembling and assembling, which is a structural advantage of the log house.

Producer

Norio Kanno, Iitate village

Director

Takashi Nameda, Haryu wood studio

Designer

Takashi Nameda, Haganuma Sei, Teppei Masumoto/ Haryu wood studio.

Already in service/use
2020/4

Evaluation

Natural disasters have now become virtually an everyday occurrence. In this sense, the need for temporary housing is, one regrets to say, becoming quite ordinary. Conventional temporary housing was prefabricated, to ensure that it could be supplied and constructed quickly, but once it had served its purpose, it was removed without adequate consideration of the potential for its reuse. Against this background, Taishido Public Housing Complex has been created by turning temporary housing originally planned on the assumption of its reuse into a public housing complex. Using the comparatively simple log house construction method meant that most of the components could be utilized as they were. Environmental performance improvements have been added and common spaces created to foster a sense of community, bringing this new residential area to life. It is splendid to see the painstaking and meticulous use of design, but above all else, the fact that these materials have been recycled is of immense social significance. We hope that this project will become a model for the future.

Back to top