GOOD DESIGN AWARD

閉じる
キーワード
受賞年度
年度(から 年度まで)
特別賞
企業情報
CC

2018

GOOD DESIGN|グッドデザイン賞

受賞対象名
Urban living space Installation [XYZ Play-ing: Roamable Home]
事業主体名
Department of Cultural Affairs, Taipei City Government
分類
公共の建築・空間・サインシステム
受賞企業
Seed Spacelab (Taiwan)
受賞番号
18G121020
受賞概要
2018年度グッドデザイン賞受賞概要

受賞対象の概要※掲載している情報は、受賞当時の情報のため、現在は異なる場合があります。

概要

By upgrading and transforming the objects retired from parks, we subvert stereotypes about playground equipment and integrate the idea of daily living into outdoor spaces by extending familiar indoor spaces to unfamiliar outdoor spaces on the surface of the city. the Seed Spacelab connects the public places and light up the once bleak corridors of piers underneath elevated railway bridges.

プロデューサー

WOODART

ディレクター

Cheng Yu Wei, Yueh Mei Chen

デザイナー

Lu An Ting, Lo Kai

詳細情報

http://seedspacelab.com/roamablehome

利用開始
2017年11月10日
販売地域

国外市場向け

設置場所

The Corridors underneath the Shihlin MRT Station (Taipei, Taiwan)

受賞対象の詳細

デザインコンセプト

Giving new interpretations to "wastes," "unused space,"and "urban living space".

背景

Higher residential density, lesser public spaces, and a great amount of urban wastes, these are what left during the expansion of cities. This project reinvestigates these urban issues with local cultural traits and events, giving new interpretations to "wastes," "unused space," and "urban living space" in the spirit of upcycling that lights up the vacant field in the city of Taipei, turning it into a new communal space to share with neighbors.

デザイナーの想い

Snaking through residential and commercial communities, the corridors underneath the railways are sandwiched between the houses and shops along the streets. With the "XYZ Play-ing : Roamable Home" project, the Seed Spacelab has refreshed unused spaces by reassembling and rearranging dismantled retired park equipment from different neighborhoods in the city. The park equipment invokes "themes of home" next to the bridge piers - transforming the spaces into foyers, balconies, storage spaces, work rooms, dining rooms, living rooms, gyms, and backyards, connecting the four piers under the railway bridge by recreating various indoor scenes.

仕様

Dimension: 200cm * 200cm * 200cm (height). 4 pieces material: steel structure, abandoned integral equipments of playground.

審査委員の評価

この作品は、一方では大量に廃棄された子どもの遊具を積極的に回収し、新たに組み立て直して、健康に関係する装置をつくり、元の普通のプラスチック遊具に新しい意義を与えている。もう一方では、これらの空間装置が、近くのコミュニティに認められ、高架下の暗い場所を、安全な道に変化させている。

担当審査委員| 山田 遊   柴田 文江   松本 博子   Chi mei Chang   Jung-Ya Hsieh   Shu-Chang Kung  

ページトップへ