GOOD DESIGN AWARD

キーワード
受賞年度
年度(から 年度まで)
特別賞
企業情報
CC

2014

GOOD DESIGN|グッドデザイン賞

受賞対象名
building(dwelling house) [lightwell]
事業主体名
wen sheng lee architects and planners
分類
産業用の空間・建築・施設
受賞企業
Wen Sheng Lee Architects and Planners (Taiwan)
受賞番号
14G110964
受賞概要
2014年度グッドデザイン賞受賞概要

受賞対象の概要※掲載している情報は、受賞当時の情報のため、現在は異なる場合があります。

概要

Lightwell intends to create a new style of buildings between natural and artificial landscapes. Lightwell is situated in a flourishing area on ZhongXiao East Road, which breaks the stereotype of low and subdued arcade space. In Lightwell, changes of climate can be observed; the air flows from the ground up to the sky like saluting to Heaven, a way of communication between people. It also connects the heaven, the world, the ground for the true nature relationship of indirectness, interval, and intermediary.

プロデューサー

Client : Xing Fu Cheng Construction & Development Company / Developer : Peng Yao Construction Company

ディレクター

Architect Wen Sheng Lee

デザイナー

Wen Sheng Lee Architects & Planners: Huei Ping Chen, Shin Ming Tsai, Yin Ching Tsao, Tsu Chiang Lee

利用開始
2011年3月
販売地域

国外市場向け

設置場所

126 Zhongxiao E. Road, Section 2, Chung Cheng District., Taipei City, 100 Taiwan

受賞対象の詳細

デザインコンセプト

To remind people the relationship between people and the nature can be as true during the period of sunrise and sunset, and to epitomize the harmonious relationship between humans and architecture.

背景

Lightwell is a residential apartment project located on Zhong Xiao East Road in the heart of Taipei City. Along the road, there are a series of roofed public walkways alongside each building, which we called Arcades. To maintain privacy, the owners of residential apartment often build ceilings above arcades with subdued lighting.

デザイナーの想い

Lightwell perfectly represents my design philosophy- the combination of nature, people-oriented thinking, incorporating the emphasizing the subtle details of the inner character and pursing innovative design. I tailor-made the design details of Lightwell to improve the design of arcade and to develop a meaningful and playful space for the urban dwellers.

企画・開発の意義

The Client not only desired to create a residence with outstanding quality of living but also to create a unique space for pedestrians in this urban setting.

創意工夫

Lightwell has ushered in a whole new pedestrian experience for the public, but on a private property. "Lightwell" borrows a landscape from the heaven by brining light, air, rain, wind, starlight into the arcade. It also supports the balance between sensibility and rationality. The traditional Taiwanese arcade is typically straight with dim lights; Lightwell instead, changed it into vertical vision without the same frequency. In the daytime, passersby perceives the atmosphere of the light and/or raindrops; at night, the lights on the facade pulse rhythmically, flowing like stars to dance on the high textured wall, thus creating a calming and serene vista for pedestrians, which remind us the relationship between people and the nature can be as true during the period of sunrise and sunset.

仕様

Area: 361 square meters/ Architectural Area: 277.54 square meters/ Sum. of Floor Area: 3947.47 square meters/levels: two level underground & thirteen floors above ground/ Height: 45.05m

審査委員の評価

デザイナーの「人間性を重んじる思想と自然とを互いに結び付け、自然と人工的な景観や建物の新たなスタイルを創造する」という設計理念を余すところなく体現しているこの建築物は、大自然の縮図であり、人類と構築物の、そしてイノベーションを追求する調和のとれた関係であり、更に感性と理性のバランスがとられている。伝統的な福建省南部の「騎楼」は、天井が光源代わりになっている。建築物立面の照明のデザインは、天然建築資材と陰影を連続させたコンセプトアートを交互に表現したもので、幾何光学を利用して、その土地の精神を想像させる。垂直なラインと水平なラインがすっきりしていて、その割合が美しい。

担当審査委員| 田子 學   鈴木 元   Manfred Wang   Ming-Lung Yu   Tony K. M. Chang  

ページトップへ