GOOD DESIGN AWARD

Close
Keyword
Year awarded
To
Special Award
Company Info

2010

GOOD DESIGN|サステナブルデザイン賞

Award-winning item
City Hall [Yamanashi City Hall]
Business Owner
Yamanashi City
Domain/Category
Society - Public, Cultural, and Educational Facilities
Company
Azusa Sekkei Co., Ltd. (Japan)
Yamanashi City Hall (Japan)
Award Number
10D06003
Outline of Good Design Award winners
Outline of Good Design Award winners 2010

Outline* The shown information is the one as of the awarded date and might has been changed.

Outline

An unprecedented plan to convert a factory to government offices: At the plan site, factory facilities (a factory building and ancillary facilities) built between 1970-1974 and a technical administration building built in 1989 were preserved just as they were when operations ended. Under the plan, part of the factory building (a two-story reinforced concrete building, partly steel frame construction) and the technical administration building (five-story steel frame structure) were converted into government offices. The plan was to divide the factory building into three parts: the east wing (used as government offices), the south wing (set aside for future use) and a portion to be dismantled and removed, while the technical administration building would be set up as the west wing (with some government functions) and joined to the east wing to be used as one unit. Ancillary facilities, such as the health and fitness wing on the east side of the grounds, were to be removed and used as a parking lot to ensure that use of the land enhanced its convenience as a government office.

Producer

Yamanashi City

Director

Masakuni Nagahiro

Designer

Masakuni Nagahiro

株式会社 梓設計 シニアアーキテクト永廣正邦

More information

http://www.city.yamanashi.yamanashi.jp

Already in service/use
2008/11/4

Evaluation

I arrived at the Yamanashi City Hall in the hot sun. I passed through a canopy and entered the entrance lobby of the west building. It is an elegant space: the signs are well designed and easy to understand, and the furniture, floors and sashes are made of wood. That area leads into the so-called communication lounge, an open-ceiling space. Senior citizens seemed to be enjoying walking through the area. Climbing the stairwell, there is a large collaboration space. The color scheme was monotone, and the space was chic like a gallery. Citizens using the space seemed to be having an enjoyable, relaxing time. I first noticed a factory-like feel when I saw ducts on the ceiling. The precast, prestressed concrete seismic reinforcement out-frame outside the factory gives the interior flexibility and succeeds as a dignified design for a government-building facade. Carried out when smaller municipalities merged into the city, this project is a conversion of a private electric company's plant, but it is so complete that you would not know it at first glance. I was first able to discern its original state when I saw the pre-existing plant on the south side, which was divided and left behind. And the cost was reported to be less than half that of new construction. Given the economic conditions, it is certain that the number of empty plants like this will rise in the future. The joining of wisdom and engineering has resulted in an efficient, beautiful space that eliminates waste and is eco-friendly. This building provides one example of what a regional facility can be in the future.

Back to top