GOOD DESIGN AWARD

Close
Keyword
Year awarded
To
Special Award
Company Info

2021

GOOD DESIGN|グッドデザイン・ベスト100

Award-winning item
Commercial Complex [WITH HARAJUKU]
Business Owner
NTT Urban Development Corporation
Category
Construction and environment for commercial facility
Company
NTT Urban Development Corporation (Japan)
TAKENAKA CORPORATION (Japan)
Award Number
21G131191
Outline of Good Design Award winners
Outline of Good Design Award winners 2021

Outline* The shown information is the one as of the awarded date and might has been changed.

Outline

This facility is a complex of retails, restaurants, co-work spaces, multi-purpose hall, and collective houses. The semi-external public "Passage" serves as a bypass for the flow of people concentrated on Takeshita street, and the open terrace and alley-like spaces develop three-dimensionally like branches and leaves from the trunk of a tree, seamlessly connecting the flow of people.

Producer

Masayuki Kusumoto, NTT Urban Development Corporation

Director

Takashi Nakamura, Toshihiro Sugiki, Takuya Endo, NTT Urban Development Corporation

Designer

Hiroki Ito, Teruhisa Miyajima, Nobuhito Manabe, TAKENAKA CORPORATION + Toyo Ito, Kei Takeuchi, Nobuaki Takatsuka, Toyo Ito & Associates, Architects

Already in service/use
2020/6/5

Evaluation

A large-scale complex with a shopping mall and apartment buildings located in front of Harajuku Station. The Harajuku area has long been popular, especially with young people, for the experience where people can stroll along slopes in the gently sloping surrounding area. This plan makes the best use of such sloping topography to realize a volume structure, and the "passage" that penetrates this has succeeded in creating a "commercial space quite resembling Harajuku town," where the sequence develops three-dimensionally. In addition, the complex generates public benefits by guiding the cool natural breeze passing through the forest of Meiji Shrine to the back district through the passage to lower the local temperature by about 2°C, and by using a lot of natural wood for its outer wall to create a soft city landscape. We have highly evaluated it as a pioneering work that shows the direction in which large-scale commercial facilities should go to in the future.

Back to top