GOOD DESIGN AWARD

Close
Keyword
Year awarded
To
Special Award
Company Info

2020

GOOD DESIGN|グッドフォーカス賞 [地域社会デザイン]

Award-winning item
square [KOKEIYOSUI SQUARE]
Business Owner
Tajimi City
Category
Landscape, civil engineering structures
Company
studio on site (Japan)
Tajimi City (Japan)
Tamano Consultants Co.,Ltd. (Japan)
Award Number
20G171122
Outline of Good Design Award winners
Outline of Good Design Award winners 2020

Outline* The shown information is the one as of the awarded date and might has been changed.

Outline

In front of Tajimi Station, the new square has been made with a big amount of water (200 L / sec) by bringing once abandoned via duct in. The idea is to make a station area to be a place to stay for the citizens, instead of a place just to get on and off the train to commute. In that sense, this square will be the one which let the center of the city to be the place to gather once again.

Producer

Tajimi City

Director

studio on site + Tamano Consultants Co., Ltd.

Designer

Hiroki Hasegawa, Reiko Tanno, Honga Kameyama, Yosuke Ochiai, studio on site + Kenji Takai, Tamano Consultants Co., Ltd. + ICE Illumination Of City Environment + LK Design Office + Rhythm Design Mov. + Ryota Iwamatsu

長谷川浩己  オンサイト計画設計事務所パートナー、武蔵野美術大学特任教授

More information

https://www.kokei-tajimi.info

Already in service/use
2016/7

Evaluation

This plaza casts new light on approaches to station plazas in provincial cities. In particular, we highly commended the following three points. 1. It achieves an outstanding balance between approaches to enclosure and openings into the space, enabling diverse places to exist simultaneously and thereby making it a place in which people can feel comfortable spending time every day, even if they are alone. 2. The memory of the agricultural irrigation channels that facilitated the region’s development has been retained and utilized, with an abundance of water creating a space conducive to rest and relaxation. 3. Placing the traffic square to one side, the design creates a pedestrian area in front of the station that runs all the way to the city office’s branch office and commercial facilities.

Back to top