GOOD DESIGN AWARD

Close
Keyword
Year awarded
To
Special Award
Company Info

2020

GOOD DESIGN|グッドデザイン・ベスト100

Award-winning item
Head office building and factory [CORONA ELECTRIC HEAD OFFICE AND FACTORY PHASE 1+2]
Business Owner
CORONA ELECTRIC Co., Ltd.
Category
Construction/space design for industry
Company
CORONA ELECTRIC Co., Ltd. (Japan)
bews _ Building Environment Workshop Ltd. (Japan)
Yuji Tanabe Architects Co.,Ltd. (Japan)
Graduate School of Frontier Sciences, University of Tokyo (Japan)
Award Number
20G161017
Outline of Good Design Award winners
Outline of Good Design Award winners 2020

Outline* The shown information is the one as of the awarded date and might has been changed.

Outline

It was the 60th anniversary in 2011, the old factory which used to be a region landmark was ruined by Great East Japan Earthquake. The whole reconstruction has completed in 2019 for 8 years. It is not machine creates machines, but it is human centered manufacture base of medical equipments. Therfore, we completely dismantled and reconstructed the plan and concept of the existing factory.

Designer

Sachie Isaka, bews _ building environment workshop Ltd./ Yuta Otsuka, former staff of bews/ Yuji Tanabe, Yuji Tanabe Architects Ltd./ Jun Sato, University of Tokyo

More information

http://www.corona-el.co.jp

利用開始時期 Ⅰ期2013/4/1、Ⅱ期2019/5/1
2019/5

Evaluation

This project focused on upgrading an electrical instrument manufacturer’s head office and factory. As the current city planning zoning did not allow for the usual technique of completely dismantling the old facility and building a new one, the project was carried out in several stages, with part of the old facility left in place and the majority dismantled before extending what was left. The factory needed to keep running while the renovation was being carried out and the background conditions for the construction work were also extremely complex, as the precision instruments manufactured by the company cannot tolerate dust. As well as solving these tricky background issues, the company ensured both the functionality of the factory and the comfort of the working environment by creating quiet spaces with raised floors called USBs dotted around the outside of the big processing plant, located a little distance away, but still connected to it. The corridor around the periphery of the central factory space is also equipped with raised-floor USB spaces, which afford a panoramic view of the whole factory and are therefore expected to improve both technological innovation and communication. In addition, the lower level of this corridor also serves as a functional ring-shaped zone for equipment. This building’s value lies in the way in which it has solved and integrated so very many requirements in a spatially appealing way. As such, we wish to offer high praise for it.

Back to top