GOOD DESIGN AWARD

キーワード
受賞年度
年度(から 年度まで)
特別賞
企業情報
CC

2015

GOOD DESIGN|グッドデザイン・ベスト100

受賞対象名
Community Green Station [Community Green Station, Sha Tin, Hong Kong]
事業主体名
Architectural Services Department, The Government of the Hong Kong Special Administrative Region
分類
公共用の建築・施設
受賞企業
Architectural Services Department, The Government of the Hong Kong Special Administrative Region (Hong Kong)
受賞番号
15G101020
受賞概要
2015年度グッドデザイン賞受賞概要

受賞対象の概要※掲載している情報は、受賞当時の情報のため、現在は異なる場合があります。

概要

This Community Green Station, located in Sha Tin, Hong Kong with site area 0.18 hectares, was completed in the end of year 2014 with a tight budget of HK$18.69M. The station supports recycling efforts at the community level; and hold exhibition and educational programmes to advocate the importance of recycling. It consists of education centre, workshop, office and ancillary facilities.

プロデューサー

Architectural Services Department, The Government of the Hong Kong Special Administrative Region

ディレクター

Architectural Services Department, The Government of the Hong Kong Special Administrative Region

デザイナー

Architectural Services Department, The Government of the Hong Kong Special Administrative Region

詳細情報

http://www.archdaily.com/629887/community-green-station-hong-kong-architectural-services-department/

発売
2015年5月12日
販売地域

国外市場向け

設置場所

No.10, On Ping Street, Shek Mun, Shatin, Hong Kong

仕様

Gross floor area is 782 sq.m. Site area is 0.18 hectares.

受賞対象の詳細

背景

It is a pilot project to implement the Government's 'reduction first' waste management strategy. One Community Green Station will be developed in each of the 18 districts to support recycling efforts at the community level, and conducting other measures to promote the separation of waste at source It also holds publicity and educational programmes for the public

デザインコンセプト

The station is divided into garden courtyard and backcourt to serve as exhibition and workshop respectively. The buildings are composed of modular containers, modified to serve different functions.

企画・開発の意義

As the first Community Green Station in each of the 18 districts, we developed a building typology which is a modular container system to suit different site of varied parameters. The containers are modified to suit different spatial requirements. Buildability is largely enhanced by modular and off-site prefabricated building components.

創意工夫

The site is divided into the garden courtyard and the backcourt to serve the functions of exhibition and workshop respectively. The idea of garden courtyard is to embody a sense of community and a touch of oasis within the heart of industrial area. It creates multiple layer of space from public to private, from open space, semi-open space to enclosed area, as an interpretation of the idea of pavilion in Chinese garden. These concepts of 'pavilion' and 'veranda' are expressed in the exhibition space and circulation area, with diffusion of daylight through the bamboo screen and trellis. As no air-conditioning will be used, the building envelope opens up to the courtyards to maximize cross ventilation together with large overhanging roof and vertical trellis to shelter from the sun.

デザイナーの想い

We would like to create a recycling station in our neighbourhood that would have a positive impact on the community. We do not want the station to be a rubbish collection point, but a positive addition to the local area. We turned an under-utilized carpark into a gathering place for the nearby residents and visitors; and a place for implanting the idea of green life in people's mind.

審査委員の評価

Community Green Stationプロジェクトは社会的に重要な試験計画で、政府の「削減優先」廃棄物管理政策を推進、執行するため、最終的に香港全市の18地区に適合させることを意図している。リサイクル/廃棄物収集センターの「ごみ捨て場」という従来の認識を払拭するのに成功し、単なる収集/リサイクル場を教育とリラクゼーションのための都市部のオアシスに変えている。緑化戦略とリサイクル材の利用により、繊細なデザインは閑静な共有空間を創り出し、緑化概念や地域住民の意識にグリーンライフという考えを植えつけることに役立っている。

担当審査委員| Sen Kee Yim   色部 義昭   中坊 壮介   Chi Wing Lee   CAI Jun   Renke He  

ページトップへ